Hereford


Ursprung.
Hereford är en mycket gammal, härdig köttras som har sitt ursprung i grevskapet Herefordshire i England. Rasen kom till Sverige i början på 50-talet och är idag näst störst köttras i Sverige och är en av de mest populära köttrasarna i världen.

Kännetecken.
Rasens kännetecken är det rödbruna pälsen och vit huvud, vit på dröglappen och undersidan av buken. De är vita på nedre delen av benen och svansspets. Vit längs manken är mycket vanligt också.

Fertilitet och kalvning
Hereford är känd för sin goda fertilitet. De är också känd för lätta kalvningar. Lämpliga kalvvikter är 40-47kg

Hornstatus
Rasen finns båda hornad och pollade (naturligt hornlös). I Sverige idag består populationen övervägande av pollade djur.

Temperament
Herefordrasen är känd för sitt lugna temperament. De är mycket snälla och lätthanterliga. De är mycket bra mödrar och ta väl hand om sin kalv, utan att vara en fara för människan

Foder
Hereford är mycket lämpad för ekologisk produktion. Rasen har mycket låga övervintringskostnad och är mycket lättfödd. De är inte kräsna betare och är därför särskilt lämpliga som naturvårdare. De växer bra på enbart grovfoder.

Hus
Hereford är en mycket härdig ras och klara sig bra i en lada med djupströbädd, gärna med tillgång till en hårdbelagd yta för att kunna rensar sina klövar.

Slakt och köttet
Klassning på ungtjurar ligger normalt runt R och fett runt 3, med en slaktmognad runt 14-16 månader. Hereford har en relativ tidigt fettansättning.

Hereford är ett utmärkt val för dig som lägger stor vikt på köttegenskaper.

Köttet från Hereforddjur är oftast välmarmorerat och, delvis på grund av rasens mycket lugna temperament, mycket mört.

Herefordrasen fungerar mycket bra som naturvårdare samtidigt som de håller hullet och är mycket snälla.Hemsida: www.hereford.nu