Highland Cattle

Temperament
Highland Cattle är ett underbart djur. De är snälla och har ett bra lynne, och är i sig själva nyfikna men ändå inte närgångna.

Naturvårdare
Det finns inga bättre buskröjare än Highland Cattle och de betar bra på magra marker, det sägs att de inte växer så bra, men med en balanserad foderstart är tillväxten i förhållande till foderintaget mycket bra.
Man bör även i dessa EU tider tänka på att korna är lättare och klarar även de lite blötare markerna utan att skada växtsvålen på exempelvis strandängar, de betar även många växtarter som andra ratar.
I och med att de är så lugna är det lätt att stängsla in dem, de betar lugnt och är snälla mot varandra.

Kalvningsegenskaper
Det är en av de raser som har lättast att kalva, med en låg kalvdödlighet. Och det finns inga andra raser som är så bra mödrar som Highland Cattle. Det är roligt att se hur andra mödrar tar hand om och är snälla vid varandras kalvar, där "kalv dagis" är vanligt.

De har en hög fertilitet och kan kalva upp till 20 års ålder regelbundet med en kalv om året. De har bra mjölkförmåga med högt smörfettsinnehåll, 7-11 % och har bra anlag för juver och små fina spenar. Och när man slaktar djuret så är det mycket fint marmorerat kött.

Köttegenskaper
Highland Cattle har den största uppmätta ryggmuskelarean, 126 cm2. Det har visat sig att köttet har bästa smak och mörhet i flera stora tester. Dessutom är det ett magert kortfibrigt kött med mycket lågt kolesterol värde. Highland har en bevisat bättre korsningseffekt.

Vinterhållning
Rasen är avlad i en hård miljö och därmed kända för sin tålighet, vilket kan mätas med att de kan klara ett strängt vinterklimat ute på enbart hö, vatten och mineraler.
Att de dessutom på denna foderstat kan föda en levande och välmående kalv år från år är få andra raser förunnat.

Så alla är hjärtligt välkomna som köttproducenter med en Skotsk budget.
Att dom även är vackra att se i sin rätta miljö (naturbetesmarker) får du på köpet.